Честит 3-ти март, ли?

Гледам днес народа се Обединил, прегърнал и Празнува… Свободата. Едни веят Български знамена, други – по-шарени такива (щот са далтонисти или други – не знам), па некой даже и благодарности изказват, други па пущат компромати… Абе хубав празник.

И да внеса и аз своята лепта (това е най-дребната монета, дето е имало, та кога е било задължително да дадеш за църквата, нея са ползвали).

Та драги сънародници, така и така сме на маси и пиене, да Ви сведа малко цифри за мезе, по повод днешният празничен ден, дето е посветен на Руско-турска война (1877 – 1878) (наречена по-подир Освободителна от драгите Комунисти, както и цар Александър II наречен Освободител, ама щото е освободил Руските Крепостни Селяни, ама ся да се не заяждаме с другарите)
Та в горепосочената война от 24 април 1877 – 3 март 1878 г., са участвали (горе-доле):
– Българско опълчение – 7 500-10 000 души /половината от тях българи от Украйна и Бесарабия/;
– Руска армия : 185 000 души /е, в тях са омешани Украинци, Норвежци, Кавказци, Руски крепостни селяни…/;
– Сръбски въоръжени сили /около 56 000 хиляди/ – Включили се след обсадата на Плевен, по силата на Сан-Стефанския договор, Сърбия е признат статут на независима държава. Получава териториално разширение, което обхваща Ниш, Лесковъц, Прокупле, Куршумлия и части от Новопазарска област. В резултат на войната Сърбия увеличава площта си с 10 300 км².;
– черногорци: 30 000 – Санстефанският и Берлинският мирен договор и Берлинският договор признават независимостта на Черна гора, която удвоява територията си. Присъединени са градовете Никшич, Подгорица и Антивари;
– румънци: 60 000, По силата Сан-Стефанският и Берлинският договор, Румъния е призната за независима държава. Отстъпва на Русия Южна Бесарабия. Компенсирана е с получаването на Северна Добруджа.
Като бонус за размисъл, паралелно върви и Кавказкият фронт във войната (за който някак не са ни учили в училище).
И както виждате, всички комшии са Рипнали да помагат, за ОСВОБОЖДЕНИЕТО ни от Изконтите ни земи.. Добрия съсед нивгаш няма да те остави в беда, винаги ще дойде да ти го тури (едно рамо, да си не помислите нящо друго)
/Без да ме упреквате, някак МАКЕДОНИЯ ми се губи, що не е рипнала и тя да гепи некое парче от БЪЛГАРСКАТА територия, ама сигурно щот тогава още КОМИНТЕРНА и дядото на един сегашен радетел за Демократична България още не се е бил сетил за това/
Тааа, честит Ви празник приятели..

Leave a Reply