Дедо Йоцо гледа ………

Не обичам да пиша за политика, още по-малко обичам да пиша за неприятни случки или трагедии, но напоследък все по-често се налага тенденцията, от частното да се върви към общото и разни добре подготвени манипулатори да помятат  на добре подгрятата аудитория ‚насоката‘ в която трябва да мисли.

Та частният случай от миналата седмица който ме подтикна да споделя с вас тези ми разсъждения е трагедията случила се на пътя край Своге.

За пореден път имаше някаква новина, с безкрайно малко информация по нея, което беше добра почва, да се намесят хората, компетентни в дезинформация, чакащи точно този момент.

Още не бяха ясни нито броя на жертвите, нито причините, но тукаси се намериха „екперти“, най-вече във Фейсбук и други отлично информирани медии, да налеят вода във воденицата на хора и политици, търсещи сензация и повод да поискат „оставка“ за всяка удобна за тях ситуация.

Аз не разбирам от пътища, от строежи, от автомобили, даже сравнително от скоро имам шофьорска книжка – само от 1991 година. Преди време дори ми отнеха синия, обикновен талон, който имат повечето водачи и ми дадоха някакъв оранжев (макар да са го нарекли ‚златен‘) за да внимават като ме спрат органите на реда, това сигурно е някакъв знак за тях, щом скоро не съм правил произшествие, по статистика, всеки момент ще направя голяма беля.. (пу, пу, пу, да не чуе дявола).

Та както не разбирам от горните неща, но пък колкото и да се пазя, все прочитам някоя новина я в Интернет сайт, я случайно по радиото, я пък на съседна маса в кафенето ….

Оказа се, че трагедията с автобуса са виновни:

  • Високите цени на винетките;
  • Високите цени на бензина;
  • Лошите пътища !!! (даже генерал от Авиацията Радев знаел за лошите пътища, ама той като Президент се бил изказал), малко след другарката Нинова, дето уж кон и колело караше, пък и тя от строежи на пътища поназнайва;
  • Даже МАНТИНЕЛА някаква се оказа виновна?!?! /аз все си мислех, че те Предпазват от катастрофи, явно тази е някаква откачена и бяга по шосето/

Само ‚горкият‘ нещастен, беден водач на рейса бил несправедливо обвинен, той горкият карал винаги с 10-20 км. в час, даже на завойте намалял …. ама пусти път край Своге – нарочно се изкривил баш под него. (

Даже сълзливи предавания от близки и роднини имало, митинги и подкрепителни телеграми за него и т.н.т. (нищо, че имал няколко акта за превишена скорост, той от зор човека)

Но понеже на разбирам много, си зададох следният въпрос, ама отговор нямам, щом аджеба е бил толкоз лош тоя път, сигурно другите превозни средства са минавали от някъде другаде, само този храбър и самоотвержен човечец е минал по него, та е станала белята? Иначе нямам обяснение, как за толкова време, хиляди преминали автомобили, камиони и рейсове не са скачали в дерето, пък баш на най-примерният водач в историята това се е случило?

Или е по-вярна другата ми мисъл, че просто е бързал да навакса изпуснатото време, заради някое спиране и лееекинко – с 20-30 км е превишил препоръчителната за него участък скорост …

Ама ще кажат някой, те знаците за ограничение на скоростта ги слагат гадните полицай, та да пишат глоби, иначе той пътя си е като слънце, позволява и 200 км в час, а пък самите полицай са в сговор с пътноремонтните фирми, дето правят криви пътищата, за да се слагат лошите знаци.

Хайде, дъртите политически жаби, дето изкочиха да квакат ги разбирам донякъде, политиците са за това, да си подливат вода, НО!!!

Тези, дето помнят ‘светлото минало, обещаващо светлото бъдеще“ сигурно сегас  умиление четат за ‘хилядите излели в подкрепа на шофьора“ ….. така навремето подкрепяхме Земетресението в Стражица, Международното положение в Никарагуа, така също дружно рукопляскахме по събрания за братския народ в Великата социалистическа либийско-арабска народна джамахирия… Ама колко тези ‘спонтанни’ подкрепи ми приличат на тогавашните………. Но мъкни сърце .. (както е казал поета)

Най-активни хейтъри не само за този случай, ами при всички други – за бензин, за винетки, за ограничения на скоростта са баш хората, дето се мислят за бесзмъртни – купили за 2 000 лв 30 годишно BMW или GOLF III (пернишка регистрация) – те сипват за 2 лв, бензин, за да идат до кафето на 400 метра от тях, за да пият кафе, те въртят гуми в 3 през нощта, да ги разбере цяло село колко са ербап, те карат с 180 по междуселските пътища, щото „ограниченията са за тези с Нисан“ …

Та точно на тези индивиди, ПЪТЯТ им пречи. Не им пречи главата, не им пречи липсата на отговорност, не им пречи самосъзнанието /как да пречи нещо, дето го няма?/

Вина на нещо дето не ти изнася – лесно се вменява, щото трудно собствената такава се признава …

И понеже доста ще рекат – не си прав …. Хайде утре като излезете на кафе по центъра, погледнете си в краката докато вървите, ако за 20 метра на видите поне 30 фаса, хвърлени на земята, елате ми кажете – Ти не си прав………. Щото тези фасове са ги метнали същите недоволни от ограниченията на скоростта. Не съм ги хвърлил аз, не ги е хвърлило кучето на съседа …. Както не седя аз да им меря с колко карат.

Почнах със Самосъзнанието и Възпитанието. С тях и свършвам. Не е ……… сладолед на клечка, да им го набиеш ….

Който разбрал – разбрал.

 

One thought on “Дедо Йоцо гледа ………

  1. ema

    Бог да прости умрелите дето си отидоха без време и то по такъв ужасяващ начин!
    Дреме ми кой какво казва, казвал е и ще каже – аз казвам майната на всички празноглавци дето се набутаха на меките столчета и броят ,броят…как не се умориха ей! Никога не съм принадлежала( откъде ми се взе сега и тази тъпа дума) на която и да е политическа партия, коалиция и други блатни истории, „драги ми Смехурко“, но беззаконието от много години насам е очевадно, ненаказаноста е крещяща и резултата е един и същ – виновните биват пускани на свобода, за да продължават да правят каквото им скимне!
    Не пиша, за да оспорвам гореказаното ( написаното) или да се правя на умна, неее, далече съм от такива напъни героически, а пиша, защото дъщеря ми пътува с внучката ми на следващия ден по същия път…Звъня ми от Благоевград да ме пита какви са тези черни неща по знаците и какво е станало, хубавото е че беше в едно забутано село на почивка и нищо не беше разбрала, а също така сподели че на два пъти и те са можели да катастрофират( прибираше се с автобус) поради простичката причина, че масата тъпанари, мутри, пияни, дрогирани и тям подобна измет са изпреварвали автобуса и са му препречвали път като по този начин шофиращия е трябвало да набива спирачките, за да не се блъснат!!!??? А с набиването на спирачки на пълен автобус сигурно са запознати тези, които управляват, управлявали са или няма да управляват такова МПС.
    Нямам капацитет(и нямам желание да имам) да коментирам политическия боклук в нашата си само държава, кой крив, кой прав…умрелите няма да се върнат и не само от този автобус…връщайки се назад преброих доста такива катастрофи с фатален край…а че пътищата се правят едно към гьотере е чиста истина!
    „Поздрав най-сърдечен, твой приятел вечен Весел Патиланчо“

Leave a Reply