Китайско+Българско = ТНТМ

Закупих си аз преди време GPS приемник който дойде и със зарядно за автомобил. Пробвах го аз – работи си чудесно и дори зареждаше.

GPS приемника обаче го бях купил не да се хвала в махалата, а да го накарам да си сътрудничи с някой от останалите ми уреди – лаптоп или телефон и да ме насочва с правилна физична и духовна посока при пътуванията ми.

Докато избера подходящият за мен телефон с Windows Mobile мина известно време и се сдобих с него 2 дни преди лятното премеждие на яз. Сърница (лани). Телефончето е желязно (HP 6815 но за него друг път ще пиша),  зареждането става през стандартен USB вход с още по-стандарните 5 V.

И така, метнахме се ние на вярната ми Fiesta и поехме на път. Аз пътя не че не го знам, ама друго си е космическите сили (сателитни при това) да ти дават насока на пътуването. Естествено – зарядното беше боднато в запалката, а другият край – в телефона.

Карахме ние насамнатам

накрая – стигнахме

Измъкнахме де що багаж бяхме натрупали в горката калинка и напоследно – измъкнах и телефона от зарядното. Той обаче издаде неопределен звук от типа на – мяк, мяк и бам – угасна. Насилих го аз да се включи – едва зареди системката и пак – мяк, мяк – и угасна.

Викам си  – тук има нещо нередно. То добре е че не работи телефона, да ме не тормозят охлювите, ама нали аджеба 2 часа се зарежда туй животно, що не рачи да тръгне?!?

След серия от експерименти се оказа, че ако извадя батерията и я сложа, без да стартирам системата на телефона, то той изпитва желание да се зарежда и даже го прави. Зареди ли се обаче ОС (Windows Mobile), тутакси отказва да се зарежда и обявява, че няма зарядно.

Зает с по-важни работи

реших да оставя решаването на проблема за по-късен етап.

По-късният етап настъпи няколко дни след завръщането ми от гората. Правих експерименти със зарядното за 220V, правих експерименти с това за колата – резултата беше, че с оригиналното зарядно зарежда като пушка, с неоригиналното – не ще и неще.

Разликата в надписите беше, че това за 220 V беше 1А, а това за автомобила – 850 мА, но разлика от 150 мА ми се струваха някак нереално препятствие, още повече, че ако е изключен телефона, т.е. ОС-а не работи, то системата се зарежда.

Направих даже самостоятелно зарядно с 78H05, дето уж издържа до 5 А ток – пак не зарежда гадината мръсна.

Викам си – абе я да проверя аз дали крачетата са вързани както трябва, макар да има всичко на всичко 2 крака за USB зарядните – 1 – + 5V и 4-ти – маса

След леко търсене какво да видя – някакви момци разглобили едно китайско зарядно в което видели, че на средните 2 крака (2 и 3) дето нормално служат за комуникация с компютъра, трябва да има вързано едно съпротивленийце 100-150 кОМ.

Брях, викам си, че може ли да е толкоз лесно? Разпампурих тутакси моето зарядно

и какво да видя – братският китайски народ спестил резисторчета за 1 ст, ама на платката оставил дупчици.

Срам-несрам – запоих аз едно резисторче

запоих заедно средните изводи

и Оооо – чудо, телефона взе да се зарежда, че и песни да пее ;)))))))

След време го тествахме и за iPhone – също даде положителен резултат, но собственика му вече се беше набутал с 35 лв за ‘оригинално’.

Е, имал бол пари – дал, аз имам бол свободно време, че и акъл  :)))

One thought on “Китайско+Българско = ТНТМ

  1. Steliyan

    Габо, за тая статия – ще те целувам… виртуално разбира се, че нали знаеш – обичам женските бузки. Утре още ще си разглобя китайчето и ще го мод-на по твоят почин! Мерси много за идеята!

Leave a Reply