Културните мутри-Втора серия

Седя си аз  тази не-ранна сутрин пред компютъра и се опитвам да се мотивирам, белким свърша някоя от многото чакащи ме задачи. А както е добре известно, най-добрата мотивация за да ти е преработи е да не правиш нищо и да провериш какво става по форуми и новинарски сайтове. Това направих и аз, пускайки си началната страница на iGoogle. Там, както всеки мързелив човек съм си наредил RSS-тата към няколкото форума, блога и новинарски сайта.

Първото което ми се наби в очите беше това:

Викам си – брях, освободили са невинния човечец най-после. Гледам обаче следващата новина – пак бях,  пак си викам – я хванали са някакви айдуци – пирати. И така докато се надвиквам със себе си реших  да кликна и попрочета от де са крали тез книги и колко са изкярили от цялата далавера тез юнаци.

http://dnes.dir.bg/news.php?id=6608637

Антимафиоти затвориха виртуална библиотека

11:52 / 22 юни 2010 / Престъпност

6-ма души, занимавали се с пиратско разпространение на книги в интернет чрез сайта chitanka.info, са уличени при акция на антимафиоти, съобщи МВР.

Операцията на сектор “Компютърни престъпления и интелектуална собственост” в ГДБОП е проведена под ръководството на прокуратурата. Тя е реализирана след разследване по сигнали на ощетени – Асоциацията “Българска книга”, Съюзът на преводачите в България и редица издателски къщи. В хода му е установена шестчленна престъпна група, която действала при строго изградена йерархия и функции от различни градове в България.

При предприетите действия на покрив на обществена сграда в София антимафиотите открили сървъра, на който е поддържан интернет сайтът. Сървърът бил поставен в специална кутия и по този начин достъпът до него бил затруднен. Разследващите установили, че “виртуалната библиотека”, от която се теглели пиратските литературни произведения, е укрита в помещение на печатница в столицата. При претърсването са иззети сървъри и компютърни системи с пиратското съдържание.

Всеки месец престъпната група добавяла над 600 нови заглавия на книги от български и чуждестранни автори, речници, учебници и др. По данни на спецполицаите чрез нелегалния сайт, който е действал повече от 2 години, са нанесени щети на българската култура и книгоиздателска дейност за милиони левове.

Това е поредната успешна операция на ГДБОП в изпълнение на Стратегията на МВР и плана за действие, приет от Съвета за защита на  интелектуалната собственост към министъра на културата, за ограничаване на интелектуалното пиратство, се казва още в съобщението.
Преди месец антимафиотите предотвратиха незаконно разпространение на книги без съгласието на правоносителите в Русе. Тогава бе задържан 26-годишен, който чрез интернет сайт http://bookbg.net/ продавал срещу sms на цена от 4.80 лева сканиран вариант на произведенията.

В края на април от ГДБОП се заканиха да затворят двата най-големи торент тракера „Замунда“ и „Арена“, това обаче така и не стана.

(зачервените и подчертаните текстове са от мен)

Та да оставя шеговитият тон, щото това което става вече не е шега. Когато точно преди 4 години същите тези ‘антимафиоти’ привикаха слепият Виктор, собственика на сайта http://bezmonitor.com/ и го накараха да подпише декларация, че ще свали няколкото книжки които държеше във текстов вид на сайта си само неколцина по-будни хора в Интернет се опитаха да нададат глас. Тогава изпращача и главен виновник за тормоза беше неприятното ми издателство „Труд“.

Всичко тогава мина и замина, сега обаче забелязваме ново раздвижване, ново прошумоляване на подлите селки душички, за които пъстармата, бахура и книгите се продават на един кантар. (нещо което коментирах месец по-назад, по повод мутренските заплахи от страна на Министерството на ‘Културата’ – http://www.nesiprav.com/?p=52)

Какво прави впечатление в тази статия (навярно подобни са статиите и в другите медии, а представям си ако гледах ТВ какво бих чул)?

1. Типично по милиционерски биват изопачени имена и факти – страницата наречена „Моята библиотека“  – www.chitanka.infо бива наречена – Пиратска КНИЖАРНИЦА? /подвеждат незапознатия зрител-читател, че става дума за продажба, нещо което беше приложено и при опитите за закриване на торент сайтовете/

2. Пак типично по милиционерски и пак в стила използван при опита за закриване на торент сайтовете изнамират уж случайно някак си, дето бил искал СМС разплащане, от сайт, дето няма нищо общо с този в новината

3. 6 човека дето са отделяли от свободното си време да сканират, обработват и споделят с другите интересни и полезни книги, така както е в Държавните библиотеки, биват наречени – Организирана престъпна група!??!!

Значи Държавните библиотеки лапащи хиляди левове субсидии и немръднали от времето на Гутенберг не са престъпници, Правопрекупваческите фирми (услужливо наречени – Издателски къщи) – не са престъпници, Министерството на Халтурата, харчещо милиони левове за безсмислени рекламни послания, дето уж трябвало да накарат децата да четат – не са престъпници. Престъпници са тези дето не взимат пари, престъпници са тези които споделят знанията, престъпници са тези които са останали честни. Само че тази организирани група не е от 6 човека драги ми „борци с престъпността“, а са хиляди в България и Милиони по света, всички няма да успеете да арестувате, макар че явно ви пречат.

Явно такива хора са вредни за държавата. За държавата са полезни хора които гледат Биг Брадър, Турски сериали и послушно гласуват на всички избори за този, за когото им кажат по новините.

Да ги вкарат сега на топло тези подли пирати,  да ги осъдят на по 10-20 години, така и така е останал празен ареста след като пуснаха Маргините.

Най-лошото е обаче, че и тази новина ще си мине и замине и само неколцина ще препсуват тихо. А простотията ще продължава да ни залива докато ни удави.
И ще заживеем в свят където Рицарят на книгата Явор Колев затваря Библиотеки и обявява хората които четат за ‘организирани престъпници’.

P.S. – Ето и един линк към микроблога на собственика на ‘спряната’ библиотека: http://identi.ca/chitanka, който получих от приятел преди малко.

Leave a Reply