Неприятни шегички с файлове – FileZilla и резила.

Хобито ми е такова, че от време на време си местя разни сайтове, форуми и т.н.т от един хостинг на друг. Обикновено работата се свежда до 5-10 мб бази данни и 20-30 мб данни. (Е случвало ми се е и 700 МБ база данни + 4 гБ файлове, но това са изключения, за които може би друг път ще разкажа).
Процедурата е лесна и почти безинтересна.

Копират се файловете при мен, прави се експорт на базите данни и после всичко се качва обратно на новият сървър. В повечето случай манипулацията отнема не повече от 20-30 минути и единственото което остава е да изчакаме да се опреснят DNS-ите.

Обаче, както знаете, най-лесно се объркват лесните неща. Преместих аз форума и сайта (става дума за www.sandacite.com), пренастроих DNS-ите, базичката – няма и мегабайт (сайта е все още нов), файлчетата и доволен си сипах една заслужена бира.

Преглеждайки, все още в служебен режим темите, забелязах, че прикачените файлове не се показват, като при опит за достъпване на линка, сървъра твърдеше, че файла го нямало. Нямало го, ама аз го виждам. Е, форумната платформа SMF която използвам има навика да слага странни имена на файловете когато ги записва (attachments), но не това беше проблема.

Опитах се да отворя един от файловете в копието при мен – същата работа – файла, казва, е дефектен, не мога да го поправя.

Брях, ами сега? Народа напиря да чете, аз се чеше по главата и разпитвам Гуглата като гестаповец. Да ама и Гуглата се държи мъжки, дума не обелва и се ме препраща към сайтове с глупави съвети. Е, един от тези глупави съвети се оказа не чак толкоз глупав.

От години ползвам FileZilla за FTP клиент и се оказа, че точно той е осрал, че и омазал нещата. По подразбиране Метода на прехвърляне (Transfer Type) e Auto, което често води до използване на ASCII и именно той е причината свалените и после качени файлове да не се отварят коректно.

Решението? Отиваме на Прехвърляне> Метод на прехвърляне > Двоичен (Transfer>Transfer Type>Binary) и всичко си идва на мястото.

Тук вече си сипах една ракия, хем да се почерпя за добре свършената работа, хем да отпусна напрегнатите в търсене на решение нерви.

Друг път ще ви разкажа, как се оправят 700 МБ MySQL бази данни, прехвърлени от сървър с кодировка  ISO 8859-1 Latin1 ( и записани като Windows-1251) на сървър с кодировка ISO 8859-3 Latin3 с последващо преминаване на трети сървър и сетването им към UTF-8 :)))

Leave a Reply