Културните мутри, или мутрата на културата ?!?

Днес бях изумен от поредния сблъсък с родната ни действителност. Минавайки през офиса на едни познати, не можах да повярвам какво писмо бяха получили вчера.

Доживях и това да прочета:

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА

Уважаеми г-н/г-жо …………

Както знаете, Законът за авторското право и сродните му права (ЗАПСП), в съответствие с международното и европейското право в областта на интелектуалната собственост, предвижда авторскоправна закрила за произведенията на творческата дейност, сред които са и компютърните програми.

Министерството на културата е компетентна институция, упълномощена да следи за спазването на ЗАПСП и съответно да осъществява административен контрол срещу нарушения на права върху обекти на авторското и сродните права, в това число и компютърни програми и ангажира отговорността на нарушителите по реда на чл. 97 и сл. от ЗAПСП.   В случаите на използване на компютърни програми без необходимото по закон съгласие, законът предвижда административно-наказателна отговорност за нарушителите. Наказанието е глоба (от 300 до 3000 лв) и отнемане в полза на държавата и унищожаване на предмета на нарушението..

….

Разчитаме на Вашата отговорност за предотвратяване на негативни последици за ръководената от Вас фирма при предстоящото извършване на проверки по реда за установяване на нарушенията и правомощията за длъжностните лица, съгласно чл. 98 от Закона за авторското право и сродните му права.

––––––––––––––––––––––-
Ето и лошо сканирано копие (такова можах да направя за момента) на документа, да се насладите на правописа, оформлението и стила на новите мутри.

Теоритично, държавата наистина трябва да следи за спазването на законите, но някак не ми се връзва, зам-културен министъра да се подписва под заплахи в стил „Или плащай, или ша додем да ти строшим тиквата“, защото именно така ми звучи горенаписаното.
След като в Министерството имат данни за нарушения и престъпления, нека изпратят екип който да ги установи, да се заведе дело и съответно виновните да бъдат наказани, а така какво излиза – кажи си сам, щото иначе по-лошо ще стане.
Дали така са процедирали и с групата по отвличанията, с министрите завлекли дръжавата и прочеее?
По тази логика, утре очаквам във всяка пощенска кутия по едно писмо с примерен текст:
Моля, опишете кои филми сте гледали през последните 70 години и колко сте платили за това. Моля, сканирайте и изпратете всички билети от прожекциите на адрес ….. Разчитаме на Вашата отговорност, за предотвратяване на негативните последици за Вас от срещата с Нас

Пиратството ограбва, Министерството на културата само културно се заканва

Явно пари за Опера, Театър, Кино – няма, но за няколко хиляди писма с последвали хайки – пари има.

Както и за чалгата, а парите май идват от бахура.

Ние обичаме бахур и културата обичаме, ама и бахура …

One thought on “Културните мутри, или мутрата на културата ?!?

  1. Pingback: Културните мутри-Втора серия « НеСиПрав

Leave a Reply