На борба с… (поредната)

Пише ми днес един приятел (дето няма да го споменавам) в програма за комуникации (нема да ѝ правя реклама):
– Габооо, при теб работи ли скриптаааа!?!?!? /става дума за един JS скрипт за вотване в една онлайн игра, който му бях дал преди 2-3 г./.. Поглеждам – работи си при мен от близо година, без прекъсване.
Викам си – чакай да му пратя една леко модифицирана версия от лани, че даваше 1/1000 пъти грешка.. Пращам – той пак раве- Не ставаа, гърми (а скрипта го пуска през PM2 мениджъра, за NPM ).


Времето е пивко, към 19 ч, всеки си е направил салатка и си е сипал, той в Троян, аз у нас… Таман да диря грешки в нещо дето даже не го помня. Ама пък Пешо (пострадавшият) си плаща в литри Ракия.. та понякога се налага да се помага. А и бара по  Linux от близо 20 г., та понякога лесно може да му се помогна.
Пращам му пак скрипта за всеки случай – вика – Ни стааа, влиза в постоянен рестарт. Брях, питам го – ти пи ли, вика Пих, не помага./Даже ми праща скрийншот, че сървъра дето съм го качил е с невалиден сертификат?!!/

Значи, проблема ще да е голям… (си мисля)… Карам го да пусне скрипта направо, да видим грешките… ми то грешки да искаш. И така .. 1 час. мен чак започва да ми свършва мезето и пиенето…. Ама пък как да го оставя човека в беда.
И минавам на краен вариант, дето при други хора е първи – да ми пуща AnyDesk достъп.
Влизам аз, пуснал той терминал към линукса, гледам – всичко наред. Гледам потребителя на файловете- ROOT /ако че не е редно/, гледам скрипта дето не работи – няма сложени права, нередно но ги направих 777 – пак не ще да работи пустата му ВОТ-вачка.
Таман да се предам, ама не се предавам и пущам MC (Миднайт командера) да сравня стар и нов файл… и …

… ииииии!!!! Гледам дата на папката и файловете 11.01.2021?!?! Питам /вече по тилифона/. Пешо, абе таз дата що е такава?!?!
– Олеее, вчера барах часовника за проба, ама как така съм объркал датата???!?
И те така си заработих още 2 литра Троянска Сливова, още в първия работен ден на 2024.

А вие – Вие не бъдете като ПЕШО (освен ако нямате казан за ракия), пускайте си ntpd и не барайте датите на сървърите /то и на компютрите не барайте, защото примерно счетоводители ми се е случвало да върнат дата на Windows, заради някакъв документ, пък после реват, че не им работят сайтове и най-вече Електронни подписи/

ЧНГ 2024, бъдете Здрави и Наздраве.

Leave a Reply