На борба със … VPN на СЕОС

Да ви разкажа другари, как ми отне  3 дни да оправя „проблем“ който не се оказа при мен.
Та на 31.10 ми се обаждат, че VPN-а който свързва Сървъра на общината (Лесичово) със сървъра на СЕОС чрез VPN-a не работи.
(СЕОС е Средата за електронен обмен на съобщения, изградена през 2018 г. м/у държавни, а и не  само организации)
Влизам в Сървъра с Anydesk, давам му Connect – върти, върти и накрая – Error 806( да съм видел Файрвола демек)
Викам – брех, не съм барал там, ама ще барам – спирам FireWall-a /Windows 2012/ – никакъв ефект.
Рестартирам – естествено никакъв ефект.
Зарязвам го, защото вече е 18 ч. На другия ден с пресни сили опитам да изградя нов VPN, избирам VPN, PPTP, шифроване … всичко както е по описание от 2018 г. – Същата грешка!!!
Звъня на доставчика, да не е барал по рутерите нещо – Отрича.

Аз пак се съмнявам в мрежата, гледам настройки – всичко е наред – ама грешката седи.

Пробвам да изградя VPN на моя компютър – пак същата греда. (башка, че PPTP протокола е обявен за компроментиран и бая ми се мръщи компа, да ми го пусне, особено когато си с MacOSX)

Мен ме осенява гениалната идея, вдигам един VPN с абсолютно същите параметри на сървъра на клиенти в София. И бааам – връзка като слънце. Сменям в настройките IP-то на ДАЕУ – Грешка 806.!!!

Викам – Яснооо, проблема не е в моя телевизор… Ще се звъни на по-умните от мен ….. Ама телефоните дето ги имам са от 2018-2020 г, естествено – никой не вдига.. пък и изборно време е…
Вече става Петък и най-после решавам да се обадя на телефони, дадени на сайта на Държавна агенция „Електронно управление“, макар че съм скептичен, че там някой ще ми обърне внимание.
На единия няма никой, другия нещо не ми даде сигнал, на третия номер най-после ми вдигна някакъв човек. Обясних доколкото можах за какво става дума, вика – Добре, ще проверим и ще ви се обадим (това към 9:00).
Към 10 звъни някаква мома и вика – имали сте проблем с ВПН, Викам – да. Номер на грешка 806, а тя – Уффф, тези дни ми е до болка позната… Ама я пратете скрийншот и си напишете Външното IP. Правя скрийншот, пращам и чакам. Към 11 ч,. виждам, че имам обратна разписка – демек, видяла е писмото.
Към 14 ч звъни пак някаква мома и вика – Да нямате забранен Firewall? Казвам ѝ – Изградил съм ДРУГ VPN, пак на външен компютър, там работи, не е от VPN-a. Аа, добре, ще ви се обадим. … След 1 час – пак обаждане – А кой ви е доставчика? – Еди кой си (един местен доставчик),

Аха, не сте на Виваком. Не- не съм на Виваком. ДОбре, ще ви се обадим…
И….. към 16:30 (ПЕТЪК!) най-после ми звъни следващият от веригата, този път – мъжки глас:

Имали сте, вика, проблеми с VPN?

– Имам и …..пак му обяснявам сагата…

Оказва се, че проблема го има при няколко още общини.

– Ти, вика, гледам си окомуш, искаш ли да направим един експеримент с вашата община?

– Е как, казвам,  давай го тоя експеримент, аз съм свикнал да съм опитно свинче. Мен експерименти ми дайте да правя.

И правим Нов VPN, но не по PPTP, а по SSTP протокола… и ОООоооо Чудо, Оооо Да, Оооо Yess – връзва се и си взима IP.

Е, не работеше рутинг таблицата и не минаваха пакети и PING, но … имаше пробив. Уговорихме се в Понеделник да продължим (че стана 17 ч, ПЕТЪК).. но след час като проверих, бяха оправени и Рутинг таблиците и системата за СЕОС в община Лесичово отнозо заработи.
УРА (  и благодарности на правилните хора в ДАЕУ)
(а проблема, който все пак хората успяха да разберат от къде идва и го сподели с мен човека е, че някой от опорните доставчици на Интернет в БГ е включил някакъв Firewall /може би през ClowdFlare/ и реже PPTP пакетите)

Поуката каква е: ако не се отказвате и точно анализирате проблема, с малко упоритост и доза късмет, в крайна сметка ще попаднете на правилния човек, пък дори да е на места, където се очаква да не са толкова любезни.

Leave a Reply