Електронната ми книга /The Book/

Откакто се помня, винаги съм бил с книга в ръката. Даже вечер трудно заспивам, ако не прелистя поне няколко страници, колкото и късно да съм легнал.

Библиотеката ми обаче отесня, а пък и цените на книгите доста скочиха. Освен това, все пак вече сме в 21 век, та още преди доста години започнах да се озъртам за някаква алтернатива.

Та така, преди 7-6 години се сдобих с първият си ‘електронен’ четец –  Джобен компютър Compaq Aero 1500

Екрана му беше черно-бял, с 320х200 разделителна способност и 70 мегахерцов процесор. Разпознаваше доста текстови формати и благодарение на него изчетох доста книжки. compaq aeroПолзвах го близо 2 години, когато реших, че трябва да мина на нещо по-ново, защото един от недостатъците /но и предимство/ беше, че екрана нямаше подсветка.

Та ровейки се пак из многобройните форуми преди 3-4 г. се сдобих с втория си ‘електронен четец’ – Palm Zire 72.

При него екрана беше малко по-малък, но пък разделителната способност беше доста по-добра, текста беше много по-четлив и най-важното – LCD екрана му можеше да се чете и на palm zire 72тъмно /ама на ярка слънчева светлина, за разлика от Compaq-a беше почти неизползваем/

И него благополучно го използвах няколко години, докато един приятел на ми подари стария си телефон Qtek 9000 

 

 

 

 

 

Е, това бяха миналите времена. В началото на тази година започнах да се заглеждам вече по истински електронни книги EBOOK. Amazon-ският Kindle ми допадаше доста, но все не ми се случваше да заделя близо 300 лв за да го имам. Другите алтернативи се въртяха около същата цена, докато един ден не попаднах на едно добро предложение в сайта http://www.dealextreme.com – т.нар The Book. /който или е добро копие или е почти такова на Augen The Book/.

The BookОсвен цената /$97.70/ и 7″ екран, допадна ми факта, че е с Linux операционна система /демек – ще може да го модифицирам, ама за това – по-нататък/, че има Wi-Fi /не че  е много важно за една книга/, и че е лек и цветен 😉

Общо взето, поръчах я в началото на март и след двуседмично чакане книгата пристигна. Няма да правя ревю на дълго и на широко, интернета е пълен с такива. The bookНа мен книгата си ми върши чудесна работа, издържа близо седмица с едно зареждане /по 1-2 часа четене на вечер/, има и възможност за плейване на MP3 и филми, какво повече да му трябва на човек, още повече свикнал с ограниченията на предишните си книги.

 

The BookИ всичко щеше да е добре, ако след няколко месечна експлоатация, не започна да ме човърка мисълта за това, дали пък не може да се направи някаква шашма и да се подмени или hack -не вградения в нея Linux.

Многобройните търсения и четения доведоха само до един адрес http://openthebook.byteorder.net на който почти нищо съществено не се казваше и проекта беше замрял още в началото си.

Това охлади до някъде ентусиазма ми, още повече, че и официалния сайт на Augen, чийто клонинг притежавах, беше закрит, та и единственият ъпдейт който беше възможен за сваляне вече липсваше /е, аз го имах, ама не смеех да го пусна :)/

Един слънчев ден обаче, реших все пак да погледна какво има в кутията. Взех една използвана кредитна карта и ловко подпорих корпуса по цялата му дължина.

Ето какво се разкри отдолу 🙂

The BookThe BookThe BookThe Book

За момент пак мирясах, затворих книгата /буквално/ и продължих да си я използвам още известно време.

/утре ще следва продължение и по-подробно описание във Форума/

 

Leave a Reply