Антиреклама- АЖУР®L и БоневСофт – бягайте далече

Рядко някой от родните софтуерописци успява качествено да ме изнерви, но след като днес прекарах 4 часа в инсталиране/преинсталиране/деинсталиране/рестартиране на счетоводен компютър, заради некомпететен съвет от страна на служителка на фирма „Бонев Софт Одитинг“ ООД,
Щото фирмата решила, че вече не е модерно да се използва InterBase XE , съветват /и задължават/ клиентите си да минат на по-новата InterBase 2017. То много хубаво, но колко счетоводителя ще съумеят да деинсталират стар сървър и инсталират нова такъв и то не щото те иска, а щото БоневСофт така решили, но вместо да помогнат на клиентите си, те решават да сложат една приятна ценичка за ‘услугата’ по миграцията.

Достатъчно бази данни и счетоводни програми съм ползвал, за да успея в такова едно начинание, още повече, че те уж ‘любезно’ написали стъпките по миграцията в един PDF файл.

Е вместо една програма, която да трансформира база данни, трябва 20 пъти да правиш бекъп/архив/Пълен Бекъп, връщане от бекъп, ъпдейт, бекъп, прекодиране на база, бекъп, връщане от бекъп, ъпдейт на 2 файла, пак бекъп, връщане, прекодиране …….. И като изпуснат 1-2 стъпки в указанието, а вие се шашкате, че програмата не харесва новата база,  ‘компетентната’ им служителка допълнително Ви помогне с репликата – ами трябва да върнете старата InterBase XE, щото в описанието сме изпуснели едно трансформиране на данните

И пак теглите едни 600 мб ДРУГА версия, само за да установите …… че тя разпознава вашият Windows 10 X64, даже предлага да инсталира InterBase XE, НО!!!, накрая заявава, че няма да работи на тая система. Това го научавате след 4 часа борба, пот, треперене да не са загубят данните от последните 10 г. счетоводство ……… При което пак по телефона да Ви заяви същата ‘супер компетентна“ служителка – Ми вие не ми казахте, че сте с Windows 10, аз от къде да знам и изобщо даже не мие работа да ви обяснявам, имаме си тарифа за инсталация.

Както и да е, след още 1 час настройки подкарах всичко да работи задоволително, но определено ще търся алтернатива на програмата за тази Общинска администрация,  където я ползваха, защото точно преди Коледа или Финансовото приключване, същите могат да решат да сменят базата си данни с Оракъл или нещо друго и  не че аз няма да се оправя и с това, но със сигурност ако попитате вие, така ще ви ‘посъветват’ та после да им платите 3-но колкото им струва годишният лиценз, за да оправят последствията от собствените си съвети …. и повярвайте, ще ги оправи не русата кака дето ви ги е дала по телефона, а съвсем друг човек, който наистина си разбира от работата.

Моя съвет е, ако МНОГО, ама МНОГО ви се прииска, да си купите и да работите с АЖУР®L (ajurL, АжурЛ)на фирма БоневСофт, то седнете, помислете, И СЕ СПРЕТЕ.

Не мога да ви препоръчам читава счетоводна програма, но мога да ви препоръчам Да Не използвате АЖУР®L. /AjurL, АжурЛ, Ажур ….. малко добавки за търсачките 😉 )

(колкото повече приятели споделят статията, толкова по-малко колеги ще си патят от тяхното ‘обслужване’)

 

Leave a Reply