Земи огин, запали ме

Просто не се сдържах. От два дни мой клиенти имат проблеми, изпращат поща където си искат и тя се получава, само към определен адрес като пратят, пощата бива върната.
Посъветвани от мен, да се обърнат към HELPDESK-a на съответния домейн, те ошашавени ми изпратиха отговора който са получили с цел да им го разтълкувам.
А отговора е следния (забележете, на баш 6lokavitza, при положение, че всичките запитвания се водят на чист български език и на Кирилица):

Subject: RE: Проблем с получаване на писма на хххххх.ххх

Pri nas niama restrikcii
No do predi malko tozi domain ne beshe mnogo izvesten v Internet
Taka che da probva sled izvestno vreme

След около 3 минути кротки псувни любезно предложих да попитат, явно напредналия Хелпдеск, да ми дефинира понятието „не беше много известен“ и в каква корелация се намира то с неполучаването на писма 😉
Също така ми стана много интересно, как един ‘не много известен домейн’ става известен след малко и какви точно заклинания се използват за целта.

И някак от вътре ми дойде края на разказа „По жицата“ от Йордан Йовков:

Но нещо го подпираше в гърдите, мъчеше го. И като пусна шилото и погледна
към небето, той извика:
– Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!

8<––––––––––––––––––––––––

Малко след това съчиних следния въпрос, който посъветвах клиентите ми да препратят:

Уважаеми
HELPDESK,
бихте ли ни дефинирали понятието
ne beshe mnogo izvesten v Internet“ , базирайки се на слуховете, че от   1998 година, Internet домейните(имената) се регистрират от ICANN, което значи, че при поискване, буквено-цифрените комбинации отговарящи на името ( във случая ххххх.ххх)- се пренасочват от DNS (Domain Name System)  към съответният IP адрес, отговарящ на регистрираното име.
В случая, имаме точно обратното, не вие не можете да достъпите нашият сървър, а вашият сървър отхвърля входящите заявки  при изпращане на поща, нещо което няма нищо общо с името, а още по-малко с неговата популярност.
Надявам се, не сте дали обява във вестници, радио и телевизия, с цел домейна ни да стане по-популярен, само за да можем пак да изпращаме поща както преди.

Поздрави: /каквото се сетиш 😉 /

8<–––––––––––––

(ще ви информирам за отговора)

17 thoughts on “Земи огин, запали ме

 1. doni

  ICANN не регистрират домейни. Регистрират ги registry-та на съответните TLD-та. ICANN по-скоро диктуват правилата и взимат 0.20$ на домейн за тая си дейност 🙂

 2. Gabo Автор

  Противоречиш си, хем взимат наем (0.20$) хем не регистрират 😉
  Но както и да е това променя ли по някакъв начин нелепото и хумористично обяснение на Хелпдеска?

 3. doni

  Не си противореча. Verisign взимат за всяка .com регистрация по $7.34, а ICANN – $0.20. Първите са registry и правят самата регистрация, а ICANN определеят правилата, правят едни срещи 3-4 пъти в годината (където говорят глупости) и взимат 20 цента за нищо работа 🙂

  но си прав де, нищо не променя аз го написах само да доуточня 🙂

 4. mailadmin

  Сигурен ли си че твоя домейн си е в ред. Много нахакани админи съм виждал да говорят наперено като теб а се оказва че бозата си е при тях. 🙂

 5. Gabo Автор

  Драги ми mailadmin, бихте ли ми обяснили, какво ще попречи на едно писмо да пристигне, ако моя домейн е регистриран преди 8 години и до сега е ползван единствено и само за изпращане на поща към домейна от чийто супорт съм получил супер научното писмо цитирано по-горе. При мен не е пипано нищо от 6 месеца, при тях всеки ден в последният месец има размествания на сървъри и IP адреси. И на 4-ти път зададен въпрос по телефона – сигурни ли сте, че не сте променяли нещо да ми се отговаря „пипах, но не е от него“.
  Явно вие сте Просветен, обяснете ми защо 5 години се получават писма от един адрес на друг и само преди 3 дни тази симбиоза спира, а обяснението е, че вече моят домейн е ‘ ne mnogo izvesten v Internet“ и как се става известен в Интернет? Да ви платя да ме популяризирате? Та побле да речете – ми популярен сте, явно СПАМ бота ви реже.
  В други сфери знаем добре как се става известен, особено феновете на Азис 🙂
  Аз може да съм нахакан, но не съм накан, а и когато се осера не се бърша с на хората незнанието, а пък админи като ВАС, за които винаги другия е крив съм виждал откакто съм докоснал компютър преди 27 г.

 6. Mnogo Gadno Meche

  Мили Габо ( от Габриела ли идва или от друго не знам. Може и от гибон да е :))) ),

  Не кога си докосвал компютър, но нещо много зле ми се виждаш.
  Оправи си бозите при теб и тогава пиши, питай и коментирай.

  Ако нещо не ти е ясно – гоогле.бг.

  Айде със здраве.

 7. Gabo Автор

  Ооо, радвам се, че най-после и който трябва прочете темата, според статистиката доста е четена напоследък, знаех си аз на кой да пратя линк 😉
  Но освен 2 подигравателни подмятания по адрес на моята некомпетентност, аз не успях да разбера и ще попитам за 4-5 път:
  Някой КОМПЕТЕНТЕН да ми обясни понятието „ne beshe mnogo izvesten v Internet“.
  Да не взема да цитирам и други разговори, щото тогава хептен ще паднат от смях хората (некомпетентните като мен, разбира се)
  А казуса съм го обсъдил с далеч по-знаещи от гореизказалите се, гаранция. И причината не е в немногоизвестният домейн.
  Което не го прави по-малко забавен в моите очи, любимо ми е да колекционирам изказвания на некадърни администратори.
  И да добавя – аз съм обикновен потребител, сървър съм виждал само на снимки в Google, ама до сега съм се начел на доста публикации за некадърници, един не си е признал вината. Ако почна да си цитирам кореспонденциите със всички тях, роман в 3 тома ще излезе. А най-забавното в този роман ще е факта, до винаги АЗ съм бил правия в споровете.

 8. mailadmin

  Искаш да ти обясня механизми за спам и защита – както са ти казали в предния пост – гоогле.ком 🙂
  Ако си админ както твърдиш може да пробваш с един телнет – как става? – гоогле.ком 🙂

 9. Gabo Автор

  Жокер за mailadmin, автора на писмото използвано в темата беше попитан около 5 пъти по телефона, дали причината за неполучаването на писмата не е факта, че го реже спам филтъра. Отговора беше – не е от това.
  И пак да помоля, следващият който ме обяви за некадърен ПАК да прочете какво съм написал, АМА БАВНО и ако може да мисли, нека се опита да ОСЪЗНАЕ факта. Темата е НЕ защо няма поща, а НАЧИНА КАК се обяснява този факт.
  НЕ ВИ питам как да си реша проблема, аз проблем нямам.

 10. mailadmin

  Ти мислиш като типичен средноможещ админ – от моята страна всичко е наред патроните са изтреляни 🙂
  Пак ще ти напиша бавно, защото явно и ти четеш бавно – П-РО-Б-В-А Л-И Т-Е-Л-Н-Е-Т?

 11. mailadmin

  Виждам, че си фен на Йовков. Ако казваш, че нямаш проблеми да не чакаш поща като бялата лястовица – цял живот? 🙂

 12. mailadmin

  и да не вземеш да изтриеш темата. Смятам да я пратя на няколко админа да видят „колко много мъка има“ сред администраторите 🙂

 13. mailadmin

  Ама ако не си много компетентен по въпроса викни си консултанта да ни обясни ситуацията.

 14. Gabo Автор

  Скъпи ми mailadmin, нито темата ще изтрия, нито малоумните ти постове.
  Ти си типичен пример за това, как ‘великите’ администратори се отнасят към другите.
  От некадърен, ме произведе в средноможещ, дори без да знаеш кой съм, какъв съм, а за същността на проблема изобщо си нямаш и понятие.
  Което не ти пречи да си загубиш цялата сутрин да ми обясняваш как не съм прав.

  Апропо, проблематиката се изясни още вчера, вина за създалата се ситуация нямат нито моите клиенти, нито човека написал смешното оправдателно писмо (написал го е явно да не се занимава в почивните дни с досадници, което не го оправдава).
  Решаването на проблема е предаден на по-нататъшните отговорни за целта лица.

  Вие обаче, о, велики mailadmin, продължавата да бълвате идиотщини на куб.
  Колкото до експертите – може да не познавам много, но вие даже не сте си дали труда да проверите кръга на приятелите и познатите ми, а е толкова лесно.
  Хайде остани си със здраве и все пак вземи да поработиш малко, не ти плащат заплата да се ровиш по цял ден на хората по блоговете. 🙂

 15. Gabo Автор

  Хубаво име, крайно време беше да се представиш.
  Приятно ми е да се запознаем, а аз съм Габриел.

Leave a Reply