На борба със Skype (или защо ‘обичам’ Microsoft)

Обажда ми се онзи ден един приятел по телефона и ми се оплаква (ама баш в сряда, баш преди ракиено време):

– Абе не мога да добавя тук един на Скайпа
– Пишеш му името, намираш го и с десен бутон го добавяш
– Така правя, ама някаква грешка ми пише … и нова версия теглих, пак същото… Аман-заман, помагай, че трябва да ми прати едни файлове
– За пращане на файлове хората са измислили пощите, а не тъпия Скайп. Аз затова го обърсах преди години още.
– Човека ползва телефон, не умее да праща по пощата, помагай.
– Глей сега (му казвам) вече е време да пием, давай да ходим до кръчмата, утре ще видя какви си ги сътворил.

Отивам аз на следния ден, с тояга в ръката, щото знам, дето някой хора много обичат да ръчкат къде им не е работа и колчем видят някакво съобщение на екрана на компютъра тутакси почват да качват какви ли не програми. Та на такива хора им показваш, как за 2 минути им се решава проблема без да се качват простотии, тряскаш ги по кратуната с тоягата, та да им държи влага и се омиташ.
Така смятах да постъпя и сега, обаче … съдбата в комбинация с Майкрософт ми беше подготвила лека изненада, за да преосмисля високомерното си отношение към потребителите и да ме подтикне към пост, смирение и вътрешнодушевно равновесие.
Та запускам аз прословутият Скайп (Тук е мястото да поясня, че компютъра е леко старичък, на има-няма 10 годинки и търкаля Windows XP, но благодарение на моите намеси до сега оцелява) и що да видя – верно вади някакви досадни грешки при опит да се прочете какво аджеба е писал отсрещния потребител. Гледам версията – почти последна.
Викам си – я да взема да я забърша (деинсталирам), да забърша и старите данни (%appdata% /Skype) и да кача най-най-последната версия 7.1.73.105.
Речено-сторено. Тегля, щракам и що да видя?!?

Skype Error 1

Assertion failure (K:\buildagent\workspace\206177\456\ssBing.pas. line 406)

 

 

 

 

 

 

натискам OK и следва нова приятна картинка:

Skype error

Хмм, позачесвам се по кратуната и естествено пускам в действие ComboFix, да порови за бубулечки, троянски коне и пр. нередности. След 20 мин ровене … почти нищо съмнително. При опит за инсталация – същата грешка. Последва сканиране с AdwCleaner – пак нищо.

Брях, викам си, тук работата взе да става дебела. Деинсталирах де що видях .NETи прочее пакети – пак няма промяна.

Google естествено на зададената по-горе грешка мълчи като бит (цензурирано), с две думи – от никъде взора недежда не види.

Принудих се да извадя тежката артилерия – MemScan, HDD Scan, StresTest – никакви проблеми от никъде.

(трябва да отбележа, че потърпевшият ловко ми помагаше, задавайки в подходящите моменти въпроси от рода:

– И ся кво правиш?
– Това дали ще се оправи лесно?
– Видя ли, че не съм виновен?
– Тая грешка не можеш ли да я видиш в каталога за грешки на Майкрософт както точно значи?
– Що не изтриеш всичко и да преинсталираш на ново, казват, че така всичко се оправяло?

и т.н.т, всеки от който ми доставяше неземна наслада, да обяснявам както точно права в момента и защо няма промяна след това)

Накрая пробвах дори Repair инсталация на Windows-а – абсолютно никаква промяна в отношението на Skype към компютъра и в частност към мен. Тоже същата грешка и безобразно поведение.

Хрумна ми и гениалната (за около 2 мин) идея, да пробвам с Portable версия на подлия Skype, ама той се оказа още по подъл – и на портейбъл версията отказваше да добави злополучния потребител, изкарвайки грешката

Skype Error 1

Cannot change to undefined button (264, 22)

 

 

 

 

 

 

 

 

Викам си- абе я да взема пък за нея питам Google? И оооо ЧУДО … решението се оказа елементарно …

От версия 6.21 нагоре, другарите програмисти от Майкрософт решили да включат поддръжка на SSE2 инструкциите, с цел да стана бая по-чевръста програмата, но .. малкия проблем е, че по-старичките процесори (AMD Athlon/Pentium III и по-стари) не поддържат този набор от инструкции, а моя човек беше точно с AMD Athlon(tm) XP 2600+

Е, разбира се, поредната греда беше, че има няколко подверсии на 6.21, работещата е 6.21.73.104, качвам я и тук, да си не биете главата в стената да я търсите след време.

Както виждате и тази приказка завършва щастливо, но ми е чудно, толкова ли беше трудно на горките програмисти (на PASCAL!!!, забележете) да направят една елементарна проверка, на какъв процесор се изпълнява програмата и да изведат подходящото съобщение, че тази система не се поддържа, вместо аз да се гърбя 4 часа и да диря под вола теле?!?

Добавено на 10 юни 2015

И една добавка, тъй като при поредното скрито ъпдейтване пак са направили някаква магария, на някои от по-старите компютри с Windows XP излиза съобщение за липсващ файл dxva2.dll го прикачвам и него >dxva2.dll<

Копирайте го във Windows\System32 папката и сте готови.

 

4 thoughts on “На борба със Skype (или защо ‘обичам’ Microsoft)

  1. Добромир Иванов

    Благодаря ти, приятелю, много нерви и време ми спести, доста се мъчих с този гаден скайп, че от лятото се оказа, че не ми се вписва и все нямах време, сега ми се наложи, та колко глупости не изчетох … попаднах на теб и проблемът ми е решен, сега ще спя, че едвам гледам, утре само ще си прехвърля хронологията, че я пазех на друг носител и ще си ползвам скайпа отново 🙂

  2. Gabo Автор

    Доколкото познавам стратегията на Майкрософт, до 3-4 месеца ще отрежат достъпа на старите версии и тогава народонаселението ще има 2+1 варианта:
    1. Да им тегли една благородна псувня и да ги зареже (както аз направих преди години)
    2. Да се бръкне за нов компютър и нова OS >700 лв и да чака следващата ми тема в която решавам поредния проблем.
    3. Да използва алтернатива, аз лично още си пазя ICQ и като дублаж – така и така натресеното ни Google+ Hangouts

Leave a Reply